.

Невероятно пухкав козунак

Готвене 50 мин. Подготовка 120 мин. Брой порции 0

Има едно време в годината, когато от почти всяка къща започва да ухае на захарно тесто. Познахте - козунак! Този сладък хляб е толкова вкусен, че е цяло чудо, че се сещаме за него и го ядем само около Великден.

За пълнеж на козунака може да използвате сливов мармалад, локум, течен шоколад, а защо не и комбинация от трите.

Готовият козунак се намазва със захарен сироп, сварен от вода (2 части) и захар (1 част). След като козунакът се изпече, оставете го да се охлади за няколко минути и намажете със сиропа.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Пресейте брашното и го изсипете в купа. Сложете солта и сухата мая и разбъркайте.
  • 2. Разбийте яйца. Разтворете захарта в леко затоплено прясно мляко. Добавете половината масло - на стайна температура или разтопено и ванилиите. Замесете.
  • 3. След като продуктите се усвоят изцяло и се оформи топка тесто, започнете да го удряте върху плота. За целта добре намаслявайте ръцете си - потопете ги в масло или олио. Разтягайте тестото само в една посока. Продължавайте, докато се получи меко и еластично тесто с мехурчета.
  • 4. Оставте го да втаса за час в топло помещение. Готовото тесто разделете на части. Оформете на топки. Ако слагате пълнеж, разточете на правоъгълници и намажете. Навите парчетата на руло и усучете леко, за да сте сигурни че вътрешността няма да излезе.Оформените козунаци се оставят да втасат още веднъж.
  • 5. Намажете с жълтък, към който е добавено малко прясно мляко и олио. Пече се в  умерена фурн, на 170 градуса, до готовност.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Свежо за лятото - миди с бира

    • Коприненият омлет на Джейми Оливър само с 3 съставки

    • Лимонов тарт

    • Мързелива лазаня с макарони

    • Пикантна морковена супа за 20 минути

    • Закуска, която да ядете на вечеря - запеканка с наденички