.

Орехов кекс с кафе и карамел

Готвене 40 мин. Подготовка 25 мин. Брой порции 0

Три вкуса в един десерт. Това означава само едно - три пъти повече хора ще хо харесат, защото всеки ще си намери по нещо за себе си. В този кекс има запечени орехи, за тестото се използва силно кафе, което придава невероятен аромат, а отгоре може да се украси с карамел. Започнахте ли вече да преглъщате?

 

 




 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Орехите се запичат за кратко на котлона в сух тиган. След като малко се охладят, се нарязват с нож на средни парченца.  
  • 2. Захарта (150 г) се разбива с яйцата и бакпулвера.
  • 3. Добавя се маслото на стайна температура, кафето и брашното. Всичко това се разбива, докато се получи еднородна смес.
  • 4. Добавят се орехите (100 г) и се разбърква.
  • 5. Тестото се изсипва във форма за кекс, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 160 градуса фурна 40 минути. 
  • 6. През това време се приготвя карамел. Изсипва се останалото количество захар в метална купичка и се разтопява на ниска температура, докато стане гъст сироп.
  • 7. В карамела изсипете останалото количество орехи. Разбъркайте, докато се смесят. изсипете върху пергаментова хартия. Сложете в хладилника за 10-15 минути. Готовия карамел начукайте на парчета с дръжката на нож или кълцалник. С него украсете готовия кекс.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Сладолед със смокини и сирене

    • Пилешка крем супа с чесън

    • Парени люти чушки

    • Как да приготвим брюкселско зеле вкусно - вариант на фурна

    • Лютеница за мързеливи жени

    • Синдермьо - стара рецепта от Родопите