.

Пана кота

Готвене 0 мин. Подготовка 15 мин. Брой порции 3
Рейтинг

Пана кота е лесен и много приятен за приготвяне десерт.
Този деликатен бял крем тръгва от Северна Италия преди повече от век, за да се превърне в една от основните техники в съвременната кулинария. Буквално преведено panna cotta означава варен крем.

Начин на приготвяне
  • 1. 1. Налейте водата в плитък и дълбок съд и накиснете листата желатин за 5-6 минути.
  • 2. 2. В тенджера налейте сметаната и млякото. Добавете захарта, разбъркайте добре и загрейте сместа, но без да кипва.
  • 3. 3. Към топлото мляко добавете ваниловия екстракт и свалете съда от котлона.
  • 4. 4. Прехвърлете сместа в кана, или друг подходящ съд и оставете да се охлади за поне 30 минути, като разбърквате периодично. 
  • 5. 5. Охладената смес разпределете в 6 подходящи чаши или купички и приберете в хладилник за поне 3 часа.
  • 6. 6. Кремът трябва да стегне добре, ако искате преди сервиране да извадите от чашката. 
  • 7. 7. Поднесете крема гарниран с ягодово сладко и листенца прясна мента.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Салата с прошуто, пъпеш и винегрет

    • Хляб с хумус и кисело мляко за 10 минути

    • Печено пиле с бира

    • Кексчета с розова вода и шамфастък

    • Пъстра лятна салата с билково сирене

    • Сочна картофена салата с пресни подправки и лимон