.

Плодов сладкиш Лято с праскови и череши

Готвене 0 мин. Подготовка 0 мин. Брой порции 0
Рейтинг

През лятото свежите плодове и зеленчуци са такова богатство, че искаме да ги поемаме с всичките си сетива, във всичките им форми - пресни, на сок, компоти, конфитюр, крамбъли, галети, кексчета, торти, сосове... 


Черешите въртят любов с прасковите и се доплват чудесно. Касисът пък много обича малините и къпините. Лавандулата и крушите, ако знаете какъв флирт имат!

В сладкиш, който носи името "Лято" може да сложите всичките си любими плодове. Внимавайте само с едно. Тъй като те са доста сочни, могат да направят вътрешността прекалено влажна и да не се изпече добре. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Разбийте яйцата и захарта на пухкав крем.
  • 2. Обелете ципата на една праскова, извадете костилката и пасирайте плода. Пюрето от него смесете с прясното мляко. Полученото плодово мляко сипете към яйчения крем. Разбъркайте.
  • 3. Пресейте брашното, заедно с бакпулвера. Сипвайте го лъжица по лъжица към крема. 
  • 4. Разтопете маслото и го добавете на тънка струйка към тестото. Накрая сложете и ванилията.
  • 5. Отделете 4 с.л. от тестото в купичка. Останалата част изсипете в намаслена форма със свалящи се стени. Върху тестото подредете ветрилообразно нарязаните на полумесеци останали праскови и черешите на половинки. 
  • 6. Добавете малко 2 с. лл. вода към останалата смес и разбъркайте. Покапете с нея върху плодовете. Целта е да се получи частично покриване, все едно върху плодовете има трохи. 
  • 7. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто. След като извадите, махнете ринга, за да могат и стените на сладкиша да изстиват равномерно. гарнирайте с пресни плодове, а когато се охлади изцяло, може да поръсите с пудра захар.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци