.

Понички с прясно мляко

Готвене 0 мин. Подготовка 0 мин. Брой порции 0

С тази рецепта никога няма да сбъркате - поничките винаги се получават пухкави, меки и златисти. Когато да готови, може леко да ги поръсите с пудра захар или да ги топите в сладко или мармалад. 

 

 

 

 

 



 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Леко затоплете прясното мляко и водата и ги смесете. Добавете сухата мая и 1 ч. л. захар и разбъркайте добре. Покрийте купата с кърпа. Оставете да се активира маята на стайна температура за 15 минути. 
  • 2. Добавете двете яйца. Разстопте маслото и го налейте към сместа. Добавете солта и останалото количество захар и разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси. 
  • 3. Сипете брашното и внимателно разбъркайте, докато цялото се усвои от млякото. Замесете с ръка. Трябва да се получи тесто със средна консистенция, нито много меко, нито твърдо. Завийте с кърпа, докато удвои обема си. Отнема около час и половина.
  • 4. Премесете тестото с още съвсем малко брашно и го разделете на две равни части. 
  • 5. Всяка топка разточете на кора с дебелина 1 см. С помощта на чаша изрежете кръгове с диаметър 8 см. В средата им също изрежете дупка, като използвате формичка за сладки или капачка от шише с минерална вода.
  • 6. Оформените понички подредете в тава, застлана с хартия за печен и оставете да довтасат още 20 минути. След като бухнат, ги изпържете в дълбок съд с дебело дъно с много олио. 
  • 7. Внимавайте по колко понички слагате в маслената баня, защото те увеличават обема си по време на пържене, а не бива да се допират една до друга. Пържете всяка поничка за 2-3 минути от всяка страна.
  • 8. Готовите понички поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Сладолед със смокини и сирене

    • Пилешка крем супа с чесън

    • Парени люти чушки

    • Как да приготвим брюкселско зеле вкусно - вариант на фурна

    • Лютеница за мързеливи жени

    • Синдермьо - стара рецепта от Родопите