.

Портокалови мъфини с полента

Готвене 25 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 0

В традиционната българска кухня най-често приготвяното ястие с царевично брашно или грис е качамакът. Затова и сме свикнали да наричаме така повечето ястие, приготвени с този продукт. Но качамакът е обикновено с добавка от масло, сирене, червен пипер или пръжки. Тази рецепта е със съвсем друго съдържание, а мъфините са сладки и много ароматни.

 

Използването на полента ги прави подходящи за хора на безглутенова диета. Може да използвате царевично брашно или царевична грис, в зависимост от това колко гладка текстура искате да имате. Препоръчваме брашното. Единственото важно нещо е непрекъснатпо да бъркате, докато го варите, за да не се получават бучки. 


По желание може да сварите гриста/брашното и в прясно мляко, а не във вода. така ще получите още по-плътен вкус. 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Пресейте брашното, заедно с нишестето и бакпулвера. 
  • 2. Сварете полентата във вода в съотноешние 1:5. След като е готова, й добавете масло. Разбъркайте, докато се разтопи. Добавете сместа с брашно лъжица по лъжица и объркайте. 
  • 3. Ред е да добавите и течните съставки. Чукнете яйцата в купа и ги разбийте с вилица. Добавете ги към сместа. 
  • 4. Изстискайте портокалите и излейте сока върху захарта. Разбъркайте добре, след което добавете към сместа и объркайте добре всичко. 
  • 5. Намаслете форми за мъфини с олио или разтопено масло. Изсипете във всяко гнездо тесто колкото да напълни 1/3 от гнездото. 
  • 6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Картофени кюфтета на фурна с мега хрупкава коричка

    • Риба в тесто за Ники

    • Хляб "Три сестри"

    • Гратен с карфиол

    • Хрупкави банички с пилешко и гъби

    • Турски курабийки с лешници и какао