.

Профитероли с маскарпоне и ягоди

Готвене 55 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 6
Рейтинг

Лек, но изключително плътен вкус, който ще превърне профитеролите във вашия любим десерт.

Начин на приготвяне
  • 1. 1. За да приготвите тестото в касерола, сложете водата и маслото и загрейте на средно силен огън без да кипва. Намалете котлона и  добавете пресятото брашно като  бъркате енергично за около 2-3 минути, докато поеме цялата течност и се получи гладка топка тесто.
  • 2. 2. Свалете от котлона и оставете да сe охлади за 5-6 минути. 
  • 3. 3. Прехвърлете в купа или кухненски робот и добавете яйцата едно по едно, като преди да добавите следващо яйце, се уверете, че предишното е добре смесено с тестото. Разбийте много добре, за да стане тестото гладко и лъскаво.
  • 4. 4. Загрейте фурната до 200 градуса и покрийте тава с хартия за печене. С пош или лъжичка оформете профитеролите, като оставите достатъчно място между тях.
  • 5. 5. С мокри пръсти притиснете връхчетата на профитеролите и печете около 30-35 минути, докато се надигнат и станат златистокафяви.
  • 6. 6. Оставете готовите профитероли във фурната още 20 минути на отворена врата, за да изсъхнат. Извадете и прехвърлете върху решетка да се охладят.
  • 7. 7. За да приготвите крема, смесете сиренето маскарпоне, сметаната, ваниловия екстракт и пудрата захар и разбийте добре, докато сместа стане гладка. 
  • 8. 8. С нож за хляб срежете профитеролите през средата, сложете 1-2 чаени лъжички от крема, нарязаните на филийки ягоди и покрийте с горната част. Поръсете с пудра захар.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци