.

Шоколадова торта с физалис и черешов цвят

Готвене 0 мин. Подготовка 40 мин. Брой порции 0

До любовта към морето и градината, Данчо от Прегърни готвача поставя и любовта към домашно приготвените ястия. И не става дума само за паеля със скариди или телешко на тиган, а за фините десерти, по които се чудиш по каква причина най-напред да въздишаш - защото са красиви или защото са вкусни. 

Тази торта е с наситен шоколадов вкус, но в никакъв случай не е тежка. Глазурата и кремът с рикота и мед чудесно се съчетават с какаовите блатове и свежестта на физалиса. 


Ето още няколко кулинарни насоки от Прегърни готвача, за да си приготвите вкъщи не просто нещо сладко, а истинска наслада за небцето.

# Кафето, което се използва в състава на блатовете, е добре да е силно, за да се усеща максимално отчетливо вкусът му. 

# Разделете крема предварително на равни части, за да имате еднакво количество за намазване между блатовете.

Приготвя се от:

400 мл заквасена сметана
250 г рикота
3 ч. л. лъжички мед
1 пръчка ванилия
4 с. л. какао
1 щипка канела


# Шоколадовият ганаш е чудесен за украса и дори да не сте професионалист в декорирането на торти, с него ще се справите чудесно. Няма нужда да заглаждате до пефректност. Колкото по-небрежно и естествено изглежда тази торта, толкова повече и отива.

Приготвя се от: 

400 г шоколад
200 мл животинска сметана
100 г масло


#
 Тортата е най-вкусна в деня, в който е направена. Добре е да се съхранява на стайна температура, под похлупак.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. В дълбока купа се смесват какаото, брашното, солта и бакпулверът. В друга купа с миксер се разбиват нарязаното на кубчета масло и захарта, докато стане на крем. Едно по едно се чукват яйцата и се разбърква. 
  • 2. С хартия за печене се покрива тавичка с диаметър 18 см и се сипва половината от сместа. Пече се около 30-35 минути. Застила се ново парче хартия в тавата и се пече останалата част от сместа по същия начин. След като блатовете се охладят, всеки от тях се разрязва с нож или с конец на половина. Така ще се получат 4 блата. 
  • 3. Шоколадът се начупва на едри парчета и се разтопява на водна баня. Към него се сипва сметаната и се разбърква. Добавят се 100 г масло и всичко се разбърква много добре с шпатула. Изчаква се да изстине. Преди глазурата да се постави върху тортата, се разбърква с миксер, за да стане пухкава. 
  • 4. Кремът за слепване на блатовете се приготвя като сметаната се разбърква с рикотата, остърганата вътрешност на шушулка ванилия, меда, какаото и канелата. 
  • 5. Тортата се сглобява, като се слага от крема с рикота между блатовете. От шоколадовата глазура се нанася отгоре и отстрани. Не се заглажда прекалено – тази торта трябва да е ‚рошава‘. 
  • 6. Украсява се със свежи плодчета физалис, цветчета от череша и листенца мента. Всички те прекрасно се съчетават с шоколадовия вкус.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Солена торта "Сандвич"

    • Пухкав солен кекс

    • Спаначен омлет

    • Крем супа с картофки, целина и крутони с пипер и грейпфрут

    • Печено авокадо с пъдпъдъчи яйца

    • Домашно приготвени палачинки - Розова мощност