.

Щрудел с диви ябълки

Готвене 20 мин. Подготовка 40 мин. Брой порции 6
Рейтинг

Да разбием мита за класическия сладък щрудел и да го направим малко кисело-сладък с диви ябълки.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Замесва се тесто от 250 г брашно, половин лъжица сол и хладка вода. Маже се с масло, покрива се с кърпа и се оставя да престои.
  • 2. След това се разделя на 9 топки и от всяка се разточва кръг. Нареждат се по три кръга един върху друг и между тях се маже краве масло.
  • 3. Кръговете престояват около 15 минути, разточват се на тънки кори върху покривка и се оставят да поизсъхнат.
  • 4. Всяка кора се ръси с мазнина и се сгъва на правоъгълник, като мазнина се ръси и между гънките.
  • 5. В средата се слага плънка от 500 г настъргани диви ябълки, 250 г захар, 100 г орехови ядки и 30 г сухар. Плънката се разделя на 3 части.
  • 6. С покривка се навива руло, така че да остане въздух между корите.
  • 7. Щруделът се слага в намазана с масло тава и отгоре пак се маже с масло.
  • 8. Пече се в умерена фурна. Поднася се поръсен с пудра захар.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци