.

Трицветен кекс

Готвене 35 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 0

Веднъж една колежка беше направила баница. Всички се възхитиха от великолепния й вкус. След като парчетата в чинията изчезнаха, а доволното примляскване утихна, поискаха да им сподели рецептата. 

"Използвам 12 яйца....." Не я оставиха да продължи, а възкликнаха - "12 яйца!!! Това е много!" Да, вкусните ястия понякога изискват много и качествени продукти. Така е и с този кекс. Той пък се прави с 8 яйца. За да получите различните цветове на тесто, отделете белтъците от жълтъците. Между различните пластове се посипва какао, което е тъмната граница между тях. Отрязаното парче е много красиво и по него се оформят различни фигури.

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте белтъците на сняг, заедно с половината количество от захарта. Към сместа добавете половината количество брашно. 
  • 2. Жълтъците и останалите цели яйца се разбиват с останалата част от захарта. Прибавя се олиото и останалото брашно. 
  • 3. Формата, в която ще се пече, се намазнява обилно по дъното и по стените. Изсипва се половината от жълтата смес. Върху нея, с цедка, се поръсва какаото. 
  • 4. Отгоре с лъжица се сипва бялата смес.Отново се поръсва с какао.
  • 5. За финал се излива жълтата смес. 
  • 6. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса С за 35 минути. 
  • 7. След като кексът се охлади достатъчно, се поръсва с пудра захар. 
Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"