.

Турска баклава

Готвене 35 мин. Подготовка 60 мин. Брой порции 12

Оригинална рецепта за един от най-емблематичните сладкиша на Турция - баклавата.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Тестото се замесва с посочените продукти без маслото. Оставя се да втаса 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на праскова.
  • 2. Приготвя се плънката от ореховите ядки, гриса, захарта и канелата. Продуктите се разбъркват добре до образуването на хомогенна смес.
  • 3. Топчетата от тестото се разточват на тънък лист. Намазват се обилно с разтопеното масло и се поръсват с плънката.
  • 4. Подреждат се в предварително намазана обилно с масло тава и се разрязват на ромбчета. Отгоре баклавата отново се намазва обилно с масло.
  • 5. Пече се 30-35 минути на 180-190 градуса.
  • 6. След като се изпече, се залива с приготвеният сироп и се оставя във фурната за още 2-3 минути, за да поеме сиропът. Сервира се поне след 2-3 часа, за да омекне, а сиропът да поеме колкото се може повече.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Супа от миди с шафран

    • Любовен тост

    • Ароматни ванилови полумесеци

    • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

    • Коледни сладки - Nikolaustashen

    • Лесен щолен без мая