.

Бърза и вкусна баница с лапад

Готвене 30 мин. Подготовка 50 мин. Брой порции 0

Лападът е многогодишни тревистo растениe от семейство Лападови. В естествено състояние е разпространен в изобилие по поляните, но отдавна се отглежда и култивирано в градини. Съществуват около 150–200 вида лапад, но в България се срещат само 20 вида. 

 

За да подсилите вкуса на лапада, може да добавите и други зеленолистни в по-малки количества - див чесън, спанак, киселец и др. В тази рецепта обогатяваме квуса и придаваме хрупкавост с шепа изпечени орехи. 

 

 

 




 



Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Лападът и чесънът се измиват и се нарязват на едро. Задушават се за кратко на котлона. Оставя се да изстине. 
  • 2. В купа се чукват яйцата и се разбиват с яйца, кисело мляко, натрошено сирене и сода.
  • 3. Орехите се запичат на сух тиган. Нарязват се на едро и се добавят в сместа. 
  • 4. Всичко това се добавя към лапада и се разбърква. 
  • 5. Корите за баница се разстилат и се намазват с разтопено масло. Слага се от плънката и се завива на руло. Подреждат се на спирала в тава, предварително намазана с олио.
  • 6.  Отгоре намазва с останалото количество масло. 
  • 7. Печем се до златисто или около 30 минути.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Сладолед със смокини и сирене

    • Пилешка крем супа с чесън

    • Парени люти чушки

    • Как да приготвим брюкселско зеле вкусно - вариант на фурна

    • Лютеница за мързеливи жени

    • Синдермьо - стара рецепта от Родопите