.

Бутер баница с агнешко и розмарин

Готвене 25 мин. Подготовка 45 мин. Брой порции 6

Това класическо, старо балканско ястие непременно се придружава със сладкогласна гайда и светло пенливо пиво!

Начин на приготвяне
  • 1. Фурната се загрява на 180 градуса.
  • 2. В голям тиган се разтопява маслото, добавя се нарязаният зелен лук, покрива се с капак и се задушава на бавен огън около 2-3 минути.
  • 3. Добавят се билките, месото и захарта, покрива се с капака и се оставя на огъня за още 3-4 минути.
  • 4. Добавя се брашното и се оставя върху огъня още няколко минути.
  • 5. Изсипват се стафидите, после – виното, балсамовият оцет и доматеното пюре, изключва се котлона и сместа се оставя да изстине.
  • 6. Междувременно се разстила половината от тестото и се поставя в леко намаслена тава. Отгоре се изсипва сместа с месото и се подреждат кайсиите. Баницата се покрива с другата половина тесто и се прищипват краищата на тестото.
  • 7. Горният пласт се намазва с жълтъка и баницата се поставя в предварително загрятата фурна в продължение на 25 минути.
  • 8. За да не се деформира при нарязване на парченцата, след изваждането от фурната, баницата се оставя малко да си отдъхне.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци