.

Дълго ферментирал хляб с квас и семена

Готвене 45 мин. Подготовка 0 мин. Брой порции 10

Тази рецепта за хляб с квас е на едни от най-добрите хлебари, а именно - "Братя Хебари". Те, освен прекрасна хлебарница, която от сутрин до вечер гъделичка носа на клиентите с прекрасни аромати, са й училище за естествени ферментации. Ако искате да научите нещо повече за хляба, кваса и ферментациите, може да следите курсовете, които периодично организират. 

 

"Братя Хлебари" предлагат чудесни хлябове с квас. Дългата ферментация и високата хидратация са характерни за тях. Какво означава това? Това означава, че в хляба има високо количество вода, което определя по-рядката му консистенция, както и много часове на ферментиране и втасване. 

 

За приготвянето на този хляб са ви нужни два дни. Добре е да имате предварително захванат квас (ако се чудите как става - прочетете статията Как да си захвана квас) или да си купите такъв от сигурен източник. 

Начин на приготвяне
  • 1. Забъркайте брашното с около 90% от количеството вода. Оставете да ферментира на стайна температура за 30 минути.
  • 2. Добавете семената и кваса. Месете бавно за 8 минути, след това бързо - за 2. Оставете да си почине още 30 минути. 
  • 3. Приберете в хладилника за 14 часа. Извадете и оставете на стайна температура за 30 минути. 
  • 4. Премесете за последен път и оставете да си почине за 20 минути. Оформете в съда, в който ще печете хляба. Финалната му ферментация е 1 час. 
  • 5. Печете 45-50 минути. 
Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"