.

Фалафел със спанак и шамфъстък

Готвене 20 мин. Подготовка 60 мин. Брой порции 4

Фалафел е ястие, характерно за страните от Близкия изток, което преставлява кюфте от нахут с подправки.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Нахутът се изсипва в купа и се залива със студена вода до покриване. Накисва се за 20 минути, после се отцедете и се остававя в купата.
  • 2. В пасатор се смесват разрязаната глава лук, чесъна, магданоза, кимиона и смления кориандър до получаването на еднородна смес.
  • 3. Добавя се бакпулвера, половината сол, лютивия пипер и нахута и отново се разбива добре.
  • 4. Добавят се яйцето и натрошеният бял хляб (трохи от бял хляб).
  • 5. Сместа се разделя с полученото на 8 приблизително еднакви части и с влажни ръце се оформят кюфтенца.
  • 6. Спанакът се бланшира и се нарязва на едро.
  • 7. Нагорещяват се 2 лъжици зехтин в голям тиган и се запържва леко лука
  • 8. Прибавя се спанакът, останалата сол и се задушава 2 минути на силен огън, като се бърка леко, докато всичката течност се изпари.
  • 9. Киселото мляко с брашното и спаначената смес се смесват и се присипват в недълбока намазнена форма за печене.
  • 10. Останалият зехтин се загрява в тигана, леко се запържват кюфтенцата – по 1-2 минути от всяка страна, после се нареждат върху спанака във формата за печене.
  • 11. Пекат се в предварителна загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути. Поръсват се с шамфъстъка и с нарязаните зелени подправки. По желание може да се украси с чери доматки.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Бисквитена торта с шоколад без печене

    • Супа от миди с шафран

    • Любовен тост

    • Ароматни ванилови полумесеци

    • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

    • Коледни сладки - Nikolaustashen