.

Хлебчета плитки за Лазаровден

Готвене 40 мин. Подготовка 40 мин. Брой порции 0

По стар български обичай на Лазаровден жените варят жито. Лазарова задушница е и се раздава в памет на покойниците, както и за здраве и берекет. 

На Лазаровден момите, закичени с много цветя в косите, обикалят къщите и пеят песни за здраве на всички в семейството. Пролетта е факт. Всичко е свежо, топло и леко. От благодарност стопаните пълнят кошниците им с яйца, които на следващата седмица, за Великден, те ще боядисат. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Разтворете маята в хладка вода. Оставете я да шупне за 10 минути. 
  • 2. Пресейте брашното и в средата оформете кладенче. В него сложете солта, захарта, мекото масло и водата с мая. Замесете до получаването на меко тесто, като добавите още вода.
  • 3. Оставете тестото да втаса на топло, докато удвои обема си.
  • 4. Разделете тестото на две равни части. Всяка от тях разделете на 3. Разтеглете ги на фитили с еднаква дължина и дебелина. 
  • 5. Слепете фитилите в единия им край, като леко ги притиснете един за друг. Сплетете на плитка, като прехвърляте двете странични парчета тесто.
  • 6. Готовите хлебчета плитки поставете в тава, намазана с олио. 
  • 7. Печете на 170 градуса около 40 минути.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци