.

Хрупкави калмари за 3 минути

Готвене 3 мин. Подготовка 15 мин. Брой порции 0

Калмарите са едни от предпочитаните морски ястия през лятото. Най-често се консумират нарязани на кръгчета и изпържени. Тънките пипала пък може да се гриловат и да влязат в състава на салата с пресни и свежи летнио зеленчуци.

Как се почиства калмар?

Отрязва се малко след пипалата, а торбичката се издърпва от тубата. Трябва да се махне и хрущяла в тубата, който е сравнително тънък. Тънката ципа на калмара се обелва. Става лесно,когато се прави под под течаща вода.  

Добре е калмарът да се пототпи за няколко минути във вряща вода. Времето не бива да е повече от 5 секунди. В противен случай месото става жилаво. 


Пържете в добре загрята мазнина (около 3 минути) и на малки порции. Така няма да се слепват и ще се изпържат равномерно от всички страни.

 



 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Калмарите се почистват, измиват, махат се ципите и се нарязват на кръгчета с дебелина 1,5 см.
  • 2. Поставят се в купичка и се заливат с прясно изцедения лимонов сок и черен пипер. Покриват се с капак или свежо домакинско фолио и се оставят за 15 минути в хладилника, докато поемат тези аромати. 
  • 3. В чиния се смесват брашното с царевичната грис и куркумата. Тя ще придаде златист цвят на кръгчетата и екзотичен аромат. Сместа се обърква, така че да стане хомогенна.
  • 4. Всяко кръгче се овалва богато в сместа. Пържат се до хрупкавост. 
  • 5. Поставят се върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината. Поръсват се със сол.
  • 6. Това леко и хрупкаво удоволствие можеш да споделиш с чаша добро вино и добър приятел за вечеря.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Бърза запеканка с юфка

    • Бисквитена торта с шоколад без печене

    • Супа от миди с шафран

    • Любовен тост

    • Ароматни ванилови полумесеци

    • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"