.

Летни мини пайчета със сирене и зеленчуци

Готвене 20 мин. Подготовка 45 мин. Брой порции 0

Тиквички, моркови, чушки, лук, патланджани, цвекло - всички тези цветни, сезонни зеленчуци може да се използват за тези малки летни пайчета. Те им придават изключително приятна визия, вкус и цвят. Тайната е в тънко нарязаните ленти от зеленчици, които да може да завиете на стегнати рулца. 

Масленото тесто се разточва предварително или се поставя по дъното и стените на формата и се притиска с пръсти, за да стане тънко. 

За пълнежа:


2 яйца
150 г сирене котидж
1 с.л. зехтин

1 тиквичка
1 морков

Яйцата се разбиват с вилица. Добавят се сиренето и зехтинът леко се разбърква. След като тестото за пайчетата се оформи по дъното и стените, пълнежът се излива вътре. Зеленчуците се режат на тънки вици с помощта на картофобелачка или много остър нож. Лентите се навиват стегнато и се подреждат една до друга във формата. Пекат се 15 минути, в предварително загрята фурна  на 180 градуса. 

Начин на приготвяне
  • 1. Пресейте брашното и го оформете на кладенче в тава или върху равна повърхност за месене. 
  • 2. Чукнете яйцето, добавете солта и водата. Маслото трябва да е на стайна температура, нарязано на кубчета. Омесете меко тесто. 
  • 3. Завийте го в свежо фолио и оставете в хладилника за 30 минути. 
  • 4. За пайчетата използвайте силиконови форми. Разточете тестото на тънко и поставете във всяка форма по едно парче, което да покрие плътно дъното и стените. Излишното изрежете с остър нож. 
  • 5. Сложете пълнежа с яйце и сирене. Лентичките от зеленчуци навийте на стегнати рулца, подредете едно до друго и печете.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Сладко от цели мандаринки

    • Стафидена пита с мед за Деня на християнското семейство

    • Зелеви сарми с кайма

    • Пай с тиква

    • Пиле с карамелизирани лимони

    • Дребна риба с розмарин и чесън