.

Любимият пилешки пай

Готвене 40 мин. Подготовка 30 мин. Брой порции 0

Пилешкото месо е предпочитано, заради своята крехкост и вкусови качества. Ако обаче искате нещо по-различно от класическа пържола от бут или пилешка супа, предлагаме ви този пай. Любим ни е, защото съдържа всичко, което е нужно за едно ястие, за да е питателно - месо, зеленчуци, тесто.

За да го приготвите още по-бързо, може да сварите пилето, картофите и морковите още от предния ден. След това е нужно само да ги нарежете на кубчета.

Вариант е да направите няколко по-малко пайчета, за които дори не ви е нужна специална форма. Използвайте керамични купи и поставете тесто само отгоре, така че да оформите капачета. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Поставете картофите и морковите в голяма тенджера и сипете вода, докато ги покрие. Оставете да врат 8-10 минути. След това отцедете водата. 
  • 2. В дълбок тиган разстопете маслото, нарязано на кубчета, на средно висока температура. Добавете нарязания лук и запържете до златисто. 
  • 3. Разбъркайте брашното и подправките, докато се смесят. Постепенно го добавете с разбъркване към бульона, смесен с млякото. Оставете да кипне, като непрекъснато бъркате, за да не се образуват топчета. Сместа трябва да се сгъсти. 
  • 4. Добавете пилето, граха, царевицата и картофите и отстранете от котлона. 
  • 5. Разгънете корите и ги сложете във форма за пай с диаметър 22 см. Сипете сместа с пилешко. Останалите кори подредете над пълнежа. Оформете ръбовете с леко притискане. С остър нож направете процепи отгоре, за да не се спука паят при печене. 
  • 6. Печете пая 35-40 минути или докато кората стане леко кафява. Охладете го поне 15 минути преди рязането.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Ароматни ванилови полумесеци

    • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"

    • Коледни сладки - Nikolaustashen

    • Лесен щолен без мая

    • Сладко от цели мандаринки

    • Стафидена пита с мед за Деня на християнското семейство