.

Маслената баница с овче сирене на Бети от „Дивата ферма”

Готвене 30 мин. Подготовка 30 мин. Брой порции 0
Рейтинг

Бети от "Дивата ферма", която заедно със съпруга си е наставник във "Фермата", показва как се прави маслена баница, наричана още масленица. 

Тайната на прекрасния вкус е в изпозлването на качествено и много сирене. Също така и в особената плетка на баницата, при която от 8 кори се получават 20.

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Маята и прясното мляко се разбъркват. Прибавят се солта и брашното и се омесва тесто. Оставя се да втаса поне за 30 минути.
  • 2. От тестото се правят 8 големи топчета, които се разточват на кори. 
  • 3. Върху дъното на тавата се сипват 3 с. л. разтопена свинска мас. Поставя се първата кора и с ръка правят кръгови движения, така че кората да се намаже навсякъде с маста. Върху кората се сипват още 3 с. л. мас и се натрошава сирене. Така се прави и с всяка следваща кора. Върху последната се слага само мас.           
  • 4. Готовата баница се сгъва от всички краища навътре, така че да се получи топка. Разстила се с длани, за да заеме цялата тава. Оставя се да втаса, като се внимава да не пребухне. 
  • 5. Пече се до златисто. Изпечената баница се напръсква с вода, за да се получи хрупкава коричка. Покрива се с памучна кърпа, за да се задуши и да стане мекичка отвътре.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Фалшиво тирамису без яйца

    • Ореховият сладкиш на баба

    • Банички със сирене и смокини

    • Пълнени чушки с киноа и сирене

    • Маслен пай с грозде

    • Сладки с черен шоколад