.

Ориз с домати

Готвене 15 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 5

Това е класическо ястие в националната българска кухня, но може да му придадете италиански привкус с връзка свеж босилек или риган.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. В дълбок тиган се сипва зехтин. Лукът се нарязва на много ситно и се слага да се запържи в мазнината. Поръсва се с червен пипер.
  • 2. Доматите се обелват и настъргват на едро ренде. Добавят се в тигана, разбъркват се с лука и се оставят за около 10-15 минути на слаб огън.
  • 3. Прибавя се 1 л топла вода с разтворен в нея зенечуков бульон.
  • 4. След това се слагат оризът и свежите подправки - босилек, магданоз и джоджен, нарязани на много ситно.
  • 5. Ястието се овкусява със сол и бял пипер. Разбърква се добре и се оставя на котлона, докато оризът поеме водата.
  • 6. Ястието се поръсва с риган.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци