.

Паста с миди и бяло вино

Готвене 30 мин. Подготовка 15 мин. Брой порции 0

Основна храна на мидите са фитопланктонът и зоопланктонът, затова е особено важно средата, в която живеят, да не е замърсена. Мидите са богати на протеини, чудесен източник на магнезий, витамин В12, витамин С, цинк, желязо и Омега 3 мастни киселини. 

Как да изберем миди в магазина?

В магазинните мрежи изберете миди, които са в мрежа и са потопени във вода. Живите, пресни миди могат да се съхраняват до 5 дни в хладилника, увити в мокра кърпа или във влажна хартия. 

Как да почистим мидите? 

Почистете добре варовика и другите налепи по черупките. За целта използвайте твърда четка. Мидите имат бисуфурна нишка, наричат я още мустачки или брада, с които се закрепват за въжетата, около които растат. Тя трябва да се отскубне, като се внимава при това действие да не се извади цялата мида. 


Бонус съвети:

Може да запазите най-голямата черупка от мидите, за да изгребете с нея соса от дъното на чинията.

Една от черупките може да използвате и вместо вилица или пръсти – т.е. с нея да изваждате ядките от останалите черупки.

 

 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Измийте мидите, ако е нужно остържете черупките им с четка за зъби. Ако има разтворени, изхвърлете ги.
  • 2. Сипете зехтина в дълбока касерола. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги сотирайте до златисто. Налейте водата и бялото вино. Поставете мидите и захлупете с капака.
  • 3. Оставете ги да се готвят на слаб огън 10 минути. След като се отворят, свалете от котлона.
  • 4. Спагетите сварете отделно, според указанията, които имат на етикета си (или за около 12 минути в подсолена вода). Отцедете от излишната вода, след като са готови.
  • 5. Сложете спагетите към мидите и разбъркайте. Добавете ситно нарязани домати и след 3 минути свалете от котлона. Поръсете с пресен магданоз и джоджен. Залейте с лимонов сок и допълнително добавете резенчета лимон.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Кестени по провансалски

    • Крем супа от тиква

    • Турска баклава с бадеми и мед

    • Пиле с ориз и зеленчуци

    • Балеринки с кристална захар

    • Салата табуле с амарант и нар