.

Печени кестени

Готвене 30 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 5

Чиния с печени кестени е както чудесна закуска, така и хапване между основните хранения. Може да ги хрупате, докато гледате филм или да ги натрошите и да ползвате пълнеж на печени патици, пиле, гъска и др. 

Кестенът е и много полезен. Той е богат на витамин C и не съдържа глутен, което го прави подходяща храна за хора със специален режим. Кестените са богати на въглехидрати, заради което са известни и с името „готов хляб“. Шепа кестени - 5 или 6 броя, са достатъчни за да ви заситят и да ви дадат сила преди тренировка, например. 

В село Брежани, Благоевградска област ежегодно се провежда Празник на кестена. Характерни рецепти за този зайон на България са заек, пълнен с кестени, и свинско с ябълки и кестени. В село Коларово също се провежда гестивал на кестена в първата половина на месец октомври. 


Кестените може да изпечете вув фурна или на тиган върху котлона. 

 

 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Загрейте фурната до 180 C с вентилатор. 
  • 2. Направете кръстовиден разрез в кестените. Може да го направите с кухненски остър нож или да потърсите специални ножове за рязане на кестени. 
  • 3. Поставете кестените върху плоските им страни и с остър нож направете дълъг прорез на кръст на горната част. Уверете се, че сте срязали само външната обвивка, а не ядката навътре. 
  • 4. Друг вариант е да прережете кората хоризонтално от едната страна на кестена. Така, когато се изпече, тя ще се повдигне леко и през образувалата се цепнатина ще е по-лесно да ги обелите.
  • 5. Сложете в тава, която е достатъчно голяма, за да се наредят кестените само на един слой. Печете във фурната около 30 минути или докато кожите се разцепят.
  • 6. Охладете, обелете и сервирайте. Кестените се хапват леко охладени, за да може да ги обелите, но в никакъв случай не студени. 
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Кестени по провансалски

    • Крем супа от тиква

    • Турска баклава с бадеми и мед

    • Пиле с ориз и зеленчуци

    • Балеринки с кристална захар

    • Салата табуле с амарант и нар