.

Пиле с ориз на фурна. Лесно е.

Готвене 50 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 0

Пилето с ориз е класика за българската кухня. Обикновено се използват само основни зеленчуци, като лук и моркови. За повече пъстрота и вкус обаче се добавят царевица, грах, гъби или спанак. 

Съотношението ориз:течност е 1:3. Може да използвате вода, но по-вкусно и с по-плътен вкус се получава с бульона, в който е варено пилето. 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Пилето се нарязва на порции. Олиото се загрява и месото се запържва леко от всички страни. Готовите парчета пиле се подреждат в тавата, в която ще се пече. 
  • 2. В същата мазнина се запържват лука и морковите, нарязани на ситно. 
  • 3. Оризът се измива два пъти под студена течаща вода. Когато лука омекне, се добавя към него. Разбърква се, за да не залепне. Готви се 2-3 минути, докато стане прозрачен.  
  • 4. Оризът и зеленчуците се сипват в тавата с пилето. Сипва се бульонът, в който е варено пилето, или се долива вода. Овкусява се с подправките. 
  • 5. Пече се около 50 минути в предварително загрята фурна.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Кестени по провансалски

    • Крем супа от тиква

    • Турска баклава с бадеми и мед

    • Пиле с ориз и зеленчуци

    • Балеринки с кристална захар

    • Салата табуле с амарант и нар