.

Пиле с ориз

Готвене 50 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 8

Пилето с ориз е една от класическите рецепти. Някои хора го хапват с кисело мляко, други с маслини или с доматен сос. Може да го приготвите както с цяло пиле, така и само с бутчета. 


Свежите подправки, като магданоз и чубрица, се комбинират най-добре за по-богати вкус и аромат с пилето с ориз. Друга подправка, която може да добавите, е естрагон. 

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Нарежете лука и морковите на ситно. В дълбок тиган сложете олиото и след като се сгорещи, добавете зеленчуците, за да се задушат. Гответе, докато омекнат и лукът стане прозрачен. 
  • 2. Измийте пилето и го нарежете на парчета за порции. Натрийте с малко сол и добавете в тигана при зеленчуците. Запържете 2-3 минути. 
  • 3. Почистете и измийте ориза. Добавете го в тигана към останалите продукти. Ако е нужно, сипете още мазнина. Бъркайте, за да не залепне ориза. Когато стане леко стъклен, сипете 1 ч. ч. вода. Оставете да покъкри за няколко минути. 
  • 4. Пресипете всичко от тигана в тава за печене. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с останалата част от водата. Печете 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"