.

Погача за майката

Готвене 60 мин. Подготовка 60 мин. Брой порции 0

Тази рецепта е за погача за специални случаи. Тя е богата като вкус, защото има колбас, шунка и кашкавал, а начинът, по който се оформя, е специален. Разбира се, може да си я приготвите и просто когато ви се хапва нещо вкусно или искате да благодарите на майка си за грижите и обичта. Получава се хляб, мек и топъл като майчина душа - приласкаваща, спокойна, караща те да се завръщаш.

 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Прясното мляко леко се затопля на котлона, без да кипва. Добавя се 1/2 с. л. захар и в тази смес се размива маята. Оставя се да шупне 10-15 минути.
  • 2. Брашното се пресява в широка тава и в средата му се оформя кладенче. В него се слага прясното мляко, мекото масло, солта, чубрицата и яйцето. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса, покрито с памучна кърпа, в топло помещение.
  • 3. Междувременно, нарежете колбаса и шунката на дребни кубчета и настържете кашкавала.
  • 4. Когато тестото увеличи обема си 2 пъти, е време да се оформи погачата.
  • 5. Половината от тестото се разточва на кора. Върху нея се наръсва ситно нарязания шпек и настъргания кашкавал. Завива се на руло и поставя като венец по края на тава (диаметър 26 см).
  • 6. Половината от останалото тесто се разточва на кръгла кора и поставя върху венеца.  Краищата се нарязват на четен брой дебели ленти. Намазва се с олио.  
  • 7. От останалото последно тесто се разточва кора, която се разрязва на ивици и във всяка се завива тънка шайба пушена шунка.
  • 8. Млякото, жълтъкът и олиото се разбиват и с тази смес се намазва питата. Пече се 60 минути на средна скара в предварително загрята на 160°C фурна. Когато е готова, се изважда и оставя да се поохлади върху решетка.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Кестени по провансалски

    • Крем супа от тиква

    • Турска баклава с бадеми и мед

    • Пиле с ориз и зеленчуци

    • Балеринки с кристална захар

    • Салата табуле с амарант и нар