.

Постни кюфтета от леща

Готвене 10 мин. Подготовка 40 мин. Брой порции 0

Ако спазвате коледните пости, това е вариант, с който може да разнообразите традиционните варива и зеленчукови супи. Лещата тук е под формата на кюфтенца - меки, пухкави и с хрупкава коричка.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Сварете лещата в съотношение с водата 1:2. Когато омекне, добавете ситно нарязания лук, моркови и чушка. 
  • 2. Варете до готовност на всички продукти, след което овкусете със сол. Може да добавите малко зехтин. Прецедете лещата, за да махнете излишната вода.
  • 3. Междувременно сварете и картофите в леко подсолена вода. Обелете и намачкайте. 
  • 4. Смесете картофеното пюре с лещата. Добавете брашното, за да се сгъсти сместа. 
  • 5. Оформете малки топчици, които разплескайте на кюфтенца. Галетата сипете в плоска чиния. Всяко кюфтенце потопете в тях, след като го оформите и изпържете в зехтин. По желание кюфтетата може и да се изпекат на фурна.
Рецепти
  • Кабак - запеканка с тиквички по стара пловдивска рецепта

  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци