.

Постни кюфтета от леща

Готвене 10 мин. Подготовка 40 мин. Брой порции 0

Ако спазвате коледните пости, това е вариант, с който може да разнообразите традиционните варива и зеленчукови супи. Лещата тук е под формата на кюфтенца - меки, пухкави и с хрупкава коричка.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Сварете лещата в съотношение с водата 1:2. Когато омекне, добавете ситно нарязания лук, моркови и чушка. 
  • 2. Варете до готовност на всички продукти, след което овкусете със сол. Може да добавите малко зехтин. Прецедете лещата, за да махнете излишната вода.
  • 3. Междувременно сварете и картофите в леко подсолена вода. Обелете и намачкайте. 
  • 4. Смесете картофеното пюре с лещата. Добавете брашното, за да се сгъсти сместа. 
  • 5. Оформете малки топчици, които разплескайте на кюфтенца. Галетата сипете в плоска чиния. Всяко кюфтенце потопете в тях, след като го оформите и изпържете в зехтин. По желание кюфтетата може и да се изпекат на фурна.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Салата с прошуто, пъпеш и винегрет

    • Хляб с хумус и кисело мляко за 10 минути

    • Печено пиле с бира

    • Кексчета с розова вода и шамфастък

    • Пъстра лятна салата с билково сирене

    • Сочна картофена салата с пресни подправки и лимон