.

Сарми с дългозърнест натурален ориз и два вида леща

Готвене 25 мин. Подготовка 40 мин. Брой порции 30

Сармите са класическо, вкусно и предпочитано ястие. Без да бягаме от традицията, ви предлагаме един малко по-различен вариант, в който те са с пълнеж от натурален дългозърнест ориз и два вида леща. Важното в рецептата е пълнежът за сармите да бъде приготвен добре, с балансиран вкус и приятна консистенция. Така сваряването на сармите е само финален щрих за цялостен вкус на ястието. 

Начин на приготвяне
  • 1. Попарете лозовите листа с вряла вода. Оставете за няколко секунди, след което извадете от водата и отцедете. Ако използвате лозови листа от буркан, изплакнете ги добре, за да премахнете маринатата, която обикновено е леко солена. В този случай няма нужда да попарвате. 
  • 2. Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в половината количество зехтин. 
  • 3. Измийте ориза и зелената леща и ги добавете в мазнината. Запържете, докато зърната на ориза станат прозрачни. 
  • 4. Сипете 200 мл вода и оставете да ври, докато течността се изпари. 
  • 5. Смесете ориза и зелената леща с добре измитата червена леща. Тя има нужда от съвсем малко термична обработка, за да стане готова, затова не се вари предварително. Получава се интересна смес от 3 цвята и различни текстури. Настържете лимоновата кора и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер.
  • 6. На дъното на дълбока тенджера поставете няколко лозови листа. В останалите сложете по малко е плънката и завийте на тънки, дълги сарми или форма, която е удобна за вас. 
  • 7. Подредете сармите плътно една до друга. Отгоре сипете останалата част от зехтина и водата. Похлупете и варете на слаб огън 25 минути. 
  • 8. Може да поднесете сармите с лимонов сок и едро нарязани орехи на Бъдни вечер или със сос от кисело мляко и копър на Коледа. 
Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"