.

Картофена крем супа с гъби и пъдпъдъчи яйца

Готвене 30 мин. Подготовка 15 мин. Брой порции 0

За тази рецепта са използвани сушени гъби шийтаке. Може да ги откриете в био магазините, както и в по-големите хранителни вериги. Тази дива гъба е характерна за Япония, но вече се отглежда и на няколко места в България - Габрово, с. Гложене и др. Има изключително добро въздействие върху имунната система. 


Шийтаке са изключително ароматни и е достатъчна и само една гъбка в порция супа, за да придаде приятно ухание. Сушените шийтаке се накисват за 2 часа в хладка вода. Натиснете ги леко с лъжица отгоре, за да потънат във водата, иначе са прекалено леки и стоят на повърхността. Кипнете за няколко минути или задушете в масло. 


Картофената крем супа е плътна и хранителна и допълнителните съставки са само за обогатяване на вкуса и аромата.

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Обелете картофите и моркова, измийте ги и ги сварете в подсолена вода. Когато са готови, пасирайте, заедно с водата, в която са се готвили. Добавете още вода, ако е нужно, за да достигнете желаната кремообразна консистенция. Подправете със сол и черен пипер.
  • 2. Гъбите задушете в малко масло. Ако използвате сушени шийтаке, пригответе ги както е описано в статията. Ако гъбите са големи, нарежете ги на парчета, ако са дребни - използвайте цели. 
  • 3. Сварете пъдпъдъчите яйца. Когато изстинат, ги обелете и нарежете на половинки.
  • 4. Сипете от супата в купичка и добавете зехтин. Той ще направи консистенцията на крем супата кадифена. 
  • 5. Поставете по две парчета яйце в средата на супата. Добавете гъбите, горчицата, лененото семе и пресния магданоз. Най-отгоре поръсете със ситно нарязани (или смлени) орехови ядки. Може да гарнирате и с няколко резенчета мариновано цвекло - за свежест и цвят.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Печено пиле с бира

    • Кексчета с розова вода и шамфастък

    • Пъстра лятна салата с билково сирене

    • Сочна картофена салата с пресни подправки и лимон

    • Лавандулова лимонада, която облекчава главоболие

    • Маст-о-Кияр - като таратор, но не съвсем