.

Супа от коприва

Готвене 20 мин. Подготовка 20 мин. Брой порции 4

Младата коприва е един от първите кулинарни предвестници на пролетта. Може да я откриете на различни места - от слънчеви поляни до сенчестите дерета на реките, защото е непретенциозна откъм терен, на който ще расте. Листата на копривата са ценен източник на органично желязо. Помага да преборим пролетната умора, анемията и умората.

 

Листата на копривата може да се консумират на супа, в основни ястия - с гъби, яйца, сирене, ориз, елда и други варива, както и на чай. 

 

Рецептата за тази супа е лесна и се приготвя бързо. Най-хубавото е, че копривата не губи от ценните си качества при топлинна обработка. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Изчистете копривата от дръжките. Трябва да останат само младите листенца. Изплакнете я неколкократно под течаща вода.
  • 2. Нарежете я и задушете, заедно с нарязания лук, олиото и малко сол, докато всичко омекне. 
  • 3. Поръсете с червения пипер и брашното и разбъркайте.
  • 4.  Добавете 5 ч ч. вода и оставете да се вари 15 минути. 
  • 5. Направете застройка с яйцето и киселото мляко. Добавете към супата на тънка струйка, след като леко се охлади. 
  • 6. Готовата супа поръсете със ситно нарязан пресен магданоз. Може допълнително да овкусите с ядки - орехи, лешници или слънчогледови семки; половинка сварено яйце или заквасена сметана.
Рецепти
  • Бърза запеканка с юфка

  • Бисквитена торта с шоколад без печене

  • Супа от миди с шафран

  • Любовен тост

  • Ароматни ванилови полумесеци

  • Австрийски коледни сладки - "Ангелски очи"