.

Маст-о-Кияр - като таратор, но не съвсем

Готвене 0 мин. Подготовка 15 мин. Брой порции 0

Mast-o-Khiar (Маст-о-Кияр) е традиционно иранско ястие, което много прилича на българския таратор, гръцкото tzatziki и индийското raita. Основните му съставки са кисело мляко и краставицата. За разлика от таратора обаче Маст-о-Кияр е вид разядка, а не студена супа. В състава му влиза и много прясна мента, която му придава съвсем различен вкус. Разпространено е още в Турция и Ливан.

Във вариации Маст-о-Кияр може да се приготви, като към млякото се добавя натрошено сирене. 

Съставки
Начин на приготвяне
  • 1. Обелете краставиците, нарежете ги на малки парченца и оставете да се изцеди излишната вода от тях. 
  • 2. Поръсете млякото със солта и го сипете в парче марля, за да се отцеди за 10-20 минути. Към изцеденото мляко добавете ментовите листа, нарязани на ситно, и чесъна. 
  • 3. Смесете с краставиците. 
  • 4. Гарнирайте с още прясна мента и зехтин. Сервирайте веднага или малко охладете.
Мнения и коментари
    Рецепти
    • Печено пиле с бира

    • Кексчета с розова вода и шамфастък

    • Пъстра лятна салата с билково сирене

    • Сочна картофена салата с пресни подправки и лимон

    • Лавандулова лимонада, която облекчава главоболие

    • Маст-о-Кияр - като таратор, но не съвсем